Görüşmelerimizde hastalarımıza doldurttuğumuz bir form var ve içinde bir soru sizce sağlıklı olan hangi yiyecekleri tüketiyorsunuz diye. Herkesin verdiği cevap tabii ki farklı ama serzenişte hastalarımız ben zaten sağlıklı besleniyorum niye gelip beni buluyor bu rahatsızlıklar diye çünkü her şeyde olduğu gibi sağlıklı beslenme kavramı için de genel geçer kurallarımız yok. Aslında sağlıklı beslenme hele ki de bir rahatsızlığa eşlik ediyorsa tamamen kişiye özel olarak belirlenmelidir. Örnek verecek olursak ev yoğurdu fermente gıda olduğu için genelde sağlıklı olarak bilinir. Ancak kişide geçirgen bağırsaktan şüpheleniyorsak çoğu zaman tüm süt grubunu belirli bir süre beslenmemizden çıkartmamız gerekir. Ya da ince bağırsakta bakteriyel aşırı çoğalma varsa normalde çok sağlıklı olan çiğ gıdaları çıkartırız beslenmemizden.
Bazen de aslında olması gereken içerikte besleniyorsunuzdur da saatleri ya da sıklığı size uygun olmayabilir. Bazı durumlarda ise altta yatan gıda intoleransı olabilir ve buna özel testler yaptırmamız gerekebilir. Ya da sağlığa giden yolda beslenme sacayaklarının bir tanesidir. Sadece stresimizi düzgün yönetmek, egzersizimizi yapmak, uykumuzun kaliteli ve uygun saatlerde olması uygun ortam da olması da gereklidir.
Ve tabii ki şikâyetlerinizin altta yatan nedenlerinin belirlenebilmesi için gerekli laboratuar analizleri yapılmalı ve fonksiyonel açıdan bakan bir hekim tarafından değerlendirilmelidir.