Dudaklar, yüzdeki altın oranda anahtar rolü oynayan yapılardır. Ayrıca kişinin çekiciliğini de etkiler. Dolgun görünümlü, simetrik, dışa dönük kenarlı ve kontürü belirgin olan dudakların estetik göründüğüne inanılır. Yaşlanma ile dudaklarda canlılık ve dudak hacmi de azalır. Bazı insanlarda ise doğuştan dudaklar ince ve içe dönük olabilir. Yapılacak doğru dolgu uygulaması bu durumu tersine çevirerek çekici ve belirgin aynı zamanda doğal dudaklar oluşturulabilir.
Hastanın beklentileri ve uygulayıcı hekimin tecrübeleri birleştirilerek minimum miktarda dolgu, maksimum etki prensibi ile hareket edilmelidir. Dudak dolgusu işlemi genelde iki aşamada yapılmalı, kontrolde ufak dolgu eklemeleri yapılmalı, böylece daha doğal bir görünüme sahip dudak oluşturulmalıdır. Dudak dolgusu
uygulamasında 1 ml den fazla tek seferde uygulanmamalı, özellikle dudak hacmini
fazla artırmak isteyen hastalarda, gerektiğinde 2-3 ay sonrasında yeniden uygulama planlanmalıdır.
Uygulama toplam 15 dakika sürmekle beraber, işlem öncesinde lokal anestezi kremleri ile dudak uyuşturulmalıdır. İşlem sonrasında 3-5 gün süren ödem gözlenmektedir. Bu nedenle endişe edilmemelidir. Kullanılan dolgu 12 ay süre ile dokuda kalmakta, tekrarlayan işlemler sonunda ilk uygulamaya oranla daha az dolgu miktarı ile aynı etki elde edilmektedir.