Botoks (Botox, Dysport)
Botoks (Botulinum toksini), Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen bir toksindir. Botoksun, sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engelleyip, sinirler ile hedef organ (kas) arasındaki iletimi durduran bir etki mekanizması vardır. Sinir iletiminin durması, sinirin ulaştığı organın işlevlerinin azalmasını ya da tamamen kaybolmasını sağlar. Laboratuvar ortamında da üretilebilinen bu madde uzun yıllar tıpta değişik hastalıklarda kullanılmış olup günümüzde estetik amaçlı uygulamalar sınıfında oldukça popüler hale gelmiştir.
Botoks’un etki mekanizmasından tıpta birçok alanda yararlanılmaktadır. Plastik cerrahi alanında ise genellikle mimik kaslarının hareketleri ile ortaya çıkan yüzdeki çizgilenmeleri azaltmak ve aşırı terleyen bölgelerdeki terlemeyi azaltmak, migren tedavisi, yüz felcinde normal tarafa simetrik görünüm sağlamak amacı ile kullanılır.
Botoks ile Kırışıklıklardan ve Çizgilerden Kurtulun
Yüzümüzdek kırışıklıklardan kurtulmanın en kolay yöntemi olan botoks, son 30 yıldır güvenli ve başarılı bir şekilde kullanıma girmiştir.
Mimik kaslarının hayatımız boyunca çalışması, bu kasların üzerini örten deri üzerindeki kıvrımları belirgin hale getirir. Böylece yüzdeki dinamik çizgiler meydana gelir. En sık ortaya çıkan dinamik çizgiler, alın, her iki kaş arası, göz kenarları ve ağız çevresi ve dudaklarda görülür. Alın ve göz kenarlarındaki çizgiler kişiye daha yaşlı bir görünüm, kaşlar arasındaki çizgiler ise kişiye çatık kaşlı, kızgın bir bakış ifadesi verir. Kısaca ‘yorgun bakış’ durumu, mimik kaslarına botoks uygulanarak bu kasların kuvveti zayıflatılabili. Bu kas hareketlerindeki azalma, üzerindeki derinin, kas hareketleri ile katlanmasını ve katlanmaya bağlı çizgilenmeyi de azaltır. Bu şekilde yaşlı ve kızgın olarak görünen yüz ifadesinde de belirgin bir düzelme sağlanır.
Kozmetik ile uğraşan hekimler kırışıklıkların deri altında yer alan kasların kasılması sonucu derinin çekilmesiyle oluştuğunu söylemektedir. Bu kasların gevşemesi sonucunda kırışıklıklar azalır veya tamamen ortadan kalkar. Botoks tedavisine en iyi cevap veren kırışıklıklıklar alın çizgileri, göz etrafı kırışıklıkları ve kaşların arasındaki kırışıklıklardır. Botoks ayrıca gülme çizgileri, boyun ve çene kırışıklıklarının tedavisinde de kullanılabilir. Botoks ayrıca dudak üstündeki dikine olan kırışıklıklarda başarılıdır.
Botoks ile Kaşlarda Değişiklik Yapılabilir !
Kırışıklar dışında botoks, kişiye yorgun bir ifade veren kaş düşüklüğünün tedavisinde kaş şekillendirme (kaş kaldırma), kızgın ifadeye sebep olan kaş arası ve üstü kasılmaların giderilmesinde cerrahi uygulamalara alternatif olmaktadır. Botoks ile kaş şekillendirme işlemi sonrası kaşlar, kişiden kişiye değişmekle birlikte 1-4 mm seviyesinde kalkabilmektedir.
Botoksla ilgili en önemli konulardan biri özellikle orjinal marka ve dozajlarda kullanılmasıdır. Hep aynı doktora aynı ilacın uygulanması da tedaviyi pekiştirecektir. Hastaların mutlaka çok ucuz alternatiflerden kaçınması gerekir. Bunu uygulayan kişinin ise uzman doktor olması şarttır.
Botoks etkisi kesinlikle geçici olup etki süresi kişinin kendi metabolizmasına bağlı olarak 4 – 6 ay sürmektedir. Ayrıca uygulama sıklığı ile bu süre daha da uzayabilmektedir. Bilinmesi gereken diğer bir nokta ise, botoks etkisi geçtikten sonra uygulama öncesi duruma dönüleceği düşüncesidir. Botoks tekrarlanmasa da hiçbir şekilde önceki durumdan daha kötü durumun oluşmayacağıdır.
Botoks uygulamaları uzun zamandır yapılmakta olup bugüne kadar ciddi bir yan etki resmi olarak yayınlanmamış olmakla birlikte uygun olmayan doz ve yanlış uygulamalarla istenmeyen ve fakat kesinlikle hiçbir şey yapılmasa dahi geçici yan etkiler olabilmektedir. Toksin çok düşük miktarlarda enjekte edildiği için, tedavi güvenli, yan etkiler minimaldir. En sık yan etki uygulama alanlarında olabilecek oldukça küçük morarmalardır. Diğer bir yan etki göz kapaklarında ve kaşta olabilecek düşmeler olup düzeltme tedavisi ile çok çabuk giderilebilmektedir. Ayrıca uygulamalar sonucunda düzeltme uygulaması ile giderilebilen asimetrik kaş kalkmaları görülebilmektedir.
Botoks Felç mi Eder?
Botoksun etkisi kalıcı değildir, ortalama 6 ay kadar sürer. Dolayısıyla kalıcı bir felçten söz etmek mümkün değildir. Mekanizmasında ise kasa verilen iletiyi geçici bir süre durdurur. Bu sayede mimik kaslarımızı yeteri kadar oynatamayız ve buradaki kırışıklıklar silinir. Amaç zaten istenmeyen kasları kalıcı zayıflatmaktır.
Botoks ile İfadesiz Yüz Olur mu?
Bu düşünce son derece yanlış bir anlayıştır. Doğal Botoks uygulamaları ile kaslarınızı botoksa rağmen oynatabilirsiniz. Dolayısıyla kimse bu durumu fark etmeyecektir. Ancak bazı hastalar hiç kaslarının hareket etmesini istemeyebilir. Bu durumda daha fazla dozlarla enjeksiyon yapılır. Ancak doğallıktan şaşmamak en doğru yaklaşımdır.
Yan Etkileri Nelerdir?
Botox un bilinen hiç yan etkisi yoktur. Etkisi sadece uygulama bölgesiyle sınırlıdır, 24 saat içerisinde vücuttan atılır ve en önemlisi, maksimum etkisi olan yani kaslardaki zayıflık 6 aydır. Uygulama anında mikro enjeksiyona bağlı kızarıklıklar ise kısa bir süre sonra geçecektir. Sadece gebelik, emzirme dönemi ve bazı kas hastalıkları olması durumunda uygulanmaz. Botoks tedavisi tekrarlanarak yüzdeki kırışıklıklar tekrar giderilir, hasta arzu ettiği sürece bu tedaviye devam edilir. Tekrarlayan uygulamaların hastada zararlı bir etkisi oluşmaz. Botoks uygulamaları günümüzde kullanım kolaylığı ve hastanın iş ve sosyal aktivasyonlarını engellemediği için son yıllarda popüler hale gelmiş ve kırışıklıkların düzeltilmesi amacıyla sıkça kullanılmaktadır.
Botoks ile Aşırı Terleme Tedavisi
Botoksun diğer bir uygulama alanı ise aşırı terleme ve buna bağlı değişik rahatsızlıkların giderilmesidir. Koltuk altı, el ve ayaklarda yoğunlaşan ve tıp dilinde “hiperhidrozis” olarak adlandırılan terleme hastalığına karşı botoks son yıllarda oldukça fazla kullanım alanı bulmuştur.
Stres, emetikler, insülinler gibi uyaran ilaçlar, tiroid bezinin aşırı çalışması, böbrek üstü bezi hastalıkları, menopoz, hipoglisemi, şişmanlık, bazı kanserlerin tedavisinde kullanılan ilaçlar ve hormonlar terlemenin başlıca nedenleri arasında bulunmaktadır. Bazen yapısal olarakda çok fazla terleme gözükebilir.
Terlemenin yoğun olduğu deri altına ter bezlerinin olduğu alanlara çok az miktarda enjekte edilen botoks, ter bezlerine ulaşan sinirlerin çalışmasını geçici süre bloke ederek ter üretimini engellemektedir.
Botoks, çok ince uçlu iğnelerle terleyen bölgeye sık aralıklarla uygulanır. Uygulamadan sonraki ilk hafta içerisinde iyileşme gözlenir. Asıl etkileri tam olarak 2 haftadan sonra görülür. Botoksun (Dysport) etkisi genellikle 6 ile 8 ay sürer, etki geçmeye başladığında ikinci uygulama yapılır. Kişiye bağlı olarak ter bezlerinden aşırı ter salgılanmasını belli bir sürelik durdurmak ve böylece özellikle yaz aylarında gerek koltuk altı gerek avuç içi gerekse ayak tabanı terlemesi giderilebilmektedir.