GAPS, “Gut And Psychology / Physiology Syndrome” kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Türkçe karşılığı: “Bağırsak ve Psikoloji / Fizyoloji Sendromu” dur.  Çoğu kişinin çaresiz hastalık sandığı psikolojik/psikiyatrik ve fizyolojik hastalıkların sebebi aslında; hasarlı, geçirgen bağırsak duvarı ve anormal bağırsak florası nedeniyle beynin ve bedenin toksinlenmesidir.

Otizm, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, disleksi, dispraksi, çeşitli öğrenme ve davranış problemleri gibi çocukluk dönemi öğrenme bozukluklarının yanında bu sendrom kapsamına çeşitli yetişkin psikiyatrik hastalıkları da girer. Son yıllarda hızla artan şizofreni, depresyon, yeme bozuklukları, bipolar bozukluk, obsesif kompulsif bozukluk gibi modern psikiyatrinin çare aradığı birçok hastalık aslında bağırsak kökenlidir.

Sağlıksız bir bağırsak  florasına sahip beden kökleri hasta bir ağaç gibidir. Dallarında ,en küçük yapraklarında bile her türlü hastalık gelişebilir. İşte son yıllarda hızla artan kronik hastalıklar ,otoimmün hastalıklar kökleri sağlıksız bedene bütün olarak bakılmamasının sebebidir. Giderek artan egzamalar, alerjiler, astımlar, Behçetler, lupuslar, romatoid artiritler, ülserler, de aslında GAPS sendromu şemsiyesi altında toplanabilir.

Bireye özel düzenlenmiş GAPS diyeti protokolleri ile tüm bu hastalıkları geriletmek ve en önemlisi ortaya çıkmasını önlemek mümkün. Bu noktada GAPS diyeti 3 şeyi hedefler.

1-Bağırsak sağlığı ve bütünlüğü için tam bir onarım yapmak

2-Yararlı bakteri sayısını artırmak

3-Bedenin detoksifikasyon mekanizmalarını artırmak.

Tüm bunları yaparken aynı zamanda vücudun kendi tamir yenilenme mekanizmalarını uyararak hücrelerin yaşlanmasını geciktirir.Bu anlamda aynı zamanda tam bir anti-aging diyettir GAPS diyeti.

Doğal ve geleneksel besinlerle ve pişirme hazırlama teknikleriyle aslında anneanne- babaanne diyeti veya taş devri diyeti diyebiliriz GAPS diyeti için. Fermente besinlere sıkça yer verilir bu diyette. Bedene besinler yoluyla toksin geçişini minimuma indirmek için tamamen fonksiyonel gıdalardan oluşan katkısız bir beslenme modeli sunar.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir