Dövme; pigment adı verilen boyaların derinin alt tabakasına enjekte edilerek yapılan bir işlemdir. Bağışıklık sistemi boya maddesini yabancı olarak algılar, bir reaksiyon geliştirir ve lenfler yoluyla vücudun dışına atmaya çalışır. Bu yolla uzaklaştırılamayan boya maddesi deri içinde hapsolur ve kalıcı dövme oluşur. Ancak bağışıklık hücreleri çalışmaya devam eder ve zamanla dövmenin rengi soluklaşır. Bu mekanizmadan da anlaşılacağı üzere aslında dövme insan derisi için zararlıdır. Ancak insanlar tarafından çeşitli sebeplerle yüzyıllardır uygulanmaktadır.

Dövme yaptıranların sayısı arttıkça dövme silme işlemine de rağbet artmaktadır. Kişi yaptırdığı dövmeden sıkılabilir, pişman olabilir. Dövme kişinin sosyal hayatında sıkıntı yaratıyor olabilir. Bazı mesleklerde dövme kabul görmeyebilir. Sebebi ne olursa olsun günümüzde dövme silmek için en çok başvurulan yöntem lazerlerdir.

Bu amaçla en sık Q Anahtarlı Nd:YAG lazerler kullanılır. Pigment seçiciliği oldukça yüksektir. Özellikle siyah ve koyu mavi renk dövmelerde çok başarılıdır. Seans sayısı ve aralığı dövmenin büyüklüğüne, derinliğine ve kişinin deri tipine bağlıdır.

Dövme silme işlemi uzun süren zahmetli bir iştir. Özellikle çok renkli dövmeleri çıkaracak kusursuz bir cihaz yoktur. %75 silinme başarı olarak kabul edilir. İşlem sırasında yanıklar ve sonrasında kalıcı izler oluşabilir. Bu nedenle en iyisi hiç dövme yaptırmamaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir