İSTENMEYEN KILLARDAN KURTULMANIN YOLLARI

Roma İmparatorluğu’nda vücudunda tüyü az olanlar üst sınıf olarak kabul edilirdi. Zengin olduklarını kanıtlamak isteyen erkekler de kadınlar gibi tüylerini alırlardı. İnsanlık tarihi boyunca hem kadınlar hem de erkekler tüylerinden kurtulmak için çeşitli yöntemler uyguladılar.

CIMBIZ
İlk cımbız deniz kabuklarından yapıldı ve Eski Mısır’da kadınlar tarafından kullanıldı. Ağrılı ve çok yavaş bir yöntem olması nedeniyle günümüzde sadece yüz ve kaş bölgesi için kullanılıyor.

AĞDA
Tarihteki ilk uygulama bal peteği ile yapıldı. Gelişerek günümüze kadar geldi. Ağrılı olması nedeniyle erkekler tarafından tercih edilen bir yöntem değil. Bugün sadece bu işi yapan işletmeler görmek mümkün.

TRAŞLAMA
18. yüzyılda erkeklerin usturayla traş yöntemini bulmalarıyla birlikte kadınlar da bu yöntemi kullanmaya başladılar. Kılların çabuk çıkması nedeniyle günümüzde kadınların kullanmaktan kaçındıkları bir yöntem.

TÜY DÖKÜCÜ KREMLER
İlk kez 19. yüzyılda kullanılmaya başlandı. Halen gelişmiş formlarını market raflarında görmek mümkün.

ELEKTRİKLİ TRAŞ ALETLERİ
İlk elektrikli traş makinesi Schick markası ile satıldı. Kullanımının pratik olması nedeniyle günümüzde daha çok erkekler tarafından tercih ediliyor.

EPİLATÖRLER
Elektrikli cımbız olarak nitelenebilecek epilatörler hayatımıza 30 yıl önce girdi. Kadınlar tarafından oldukça ilgi gördü.

ELEKTROLİZ
Tek tek kıl köklerini yakarak uygulanan iğneli epilasyon, kalıcı çözüm olması nedeniyle kadınlar tarafından tercih edildi. Ancak ağrılı olduğu ve uzun zamanda sonuç alınabildiği için pratik bir yöntem değil.

LAZERLER
Lazer sistemi; 1960 yılında Theodore Harold Maiman tarafından keşfedildi ve hızla medikal alanda kullanılmaya başlandı. Lazerlerin epilasyon amacıyla kullanımı 1996 yılında FDA onayı aldı. Hızlı ve kalıcı olması nedeniyle çok popüler oldu. Şu anda tüm dünyada uygulanan kozmetik işlemler arasında ilk sıradaki yerini koruyor.

LAZER EPİLASYON

Lazer epilasyonda amaç; kıl kök hücrelerinin fonksiyonunu bozmak ve kıl üretimini durdurmaktır. Selektif termoliz prensibi ile çalışan epilasyon lazerlerinde hedef; kılda ve kıl kökünde bulunan renk pigmenti melanindir. Melanine odaklanan lazer ışığı kıl kökünde yüksek ısıya dönüşerek hedefe hasar verir.

Vücudumuzda bulunan her bir kıl farklı bir yaşam evresindedir. Lazer ışığı sadece büyüme (anajen) evresindeki kıllarda etkilidir. Uygulama esnasında kılların en fazla %30’u anajen evrede olduğundan etkili bir epilasyon için birden fazla uygulama yapılması gerekir. Seans aralıkları kıllların tekrar büyüme fazına girmesini beklemek amacıyla 4-6 haftadır.

Epilasyon amacıyla kullanılan cihazlar içerisinde Alexandrite lazer “Altın Standart” olarak kabul edilir. Diğer tüm epilasyon yöntemlerine göre daha az ağrılı, yan etki olasılığı düşük, etkili tedavi olanağı sağlar.

Bir diğer seçenek Diod lazerdir. Dalga boyu uzun olduğu için derin yerleşimli kıl köklerinde etkilidir.

Nd:Yag lazer, ten rengi koyu olan kişilerde güvenlidir ancak başarı olasılığı diğer lazerlere göre daha düşüktür.

LAZER EPİLASYONUN BAŞARISINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

DERİ TİPİ VE KIL RENGİ

Epilasyon amacıyla kullanılan lazerlerde hedef renk hücreleri (melanin) olduğu için, ışığın dağılmadan kıl köküne ulaşması önemlidir. Bu nedenle açık ten rengine sahip koyu renkli kılları olan kişilerde daha başarılıdır.

Tüm cilt tiplerinde başarıyı arttırmak için, cihaz seçimini doğru yapmak, enerji yoğunluğu ve atım süresini ayarlamak gerekir.

Epilasyona başlandıktan sonra ara değerlendirmeler yapılarak başarıyı arttırmaya yönelik adımlar atılmalıdır.

HORMON BOZUKLUKLARI

Özellikle kadınlarda görülen bazı jinekolojik ve endokrinolojik hastalıklar lazer epilasyon başarısını olumsuz etkiler. Bu nedenle tedaviye başlamadan önce bu hastalıkların tetkikler yapılarak tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması önemlidir.

İLAÇLAR

Aşırı kıllanmaya sebep olan ilaç kullanımı lazer epilasyonun başarısını olumsuz etkileyecektir.

LAZER EPİLASYONA BAŞLAMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER

  1. Lazer epilasyon kararı aldıktan sonra mutlaka bir hekimle görüşün. Kozmetik bir işlem olarak kabul edilse de lazer epilasyon tıbbi bir müdaheledir. Kesinlikle yapılmaması gereken, dikkatli olunması gereken hastalıklar ve durumlar vardır. Lazer epilasyon için doğru aday olup olmadığınıza ancak konusunda uzman bir hekim karar verebilir. Kullanılacak cihaz hakkında da sağlıklı bilgi alma şansınız olur.
  2. Aşırı kıllanmanız varsa epilasyon yaptırmadan önce mutlaka kan tetkiklerinizi yaptırın. Lazer epilasyona başlamadan önce altta yatan hastalıkların tespit edilmesi hem genel sağlığınız hem de epilasyon başarısı için önemlidir.
  3. Kullandığınız ilaçları gözden geçirin ve hekiminize bildirin. Bazı ilaçlar kullanılırken lazer epilasyon yapılamaz.
  4. Uygulama yapılacak bölgedeki benlerinizi doktorunuza danışın. Bazı benlerinizin seanslar sırasında lazer ışığından korunması gerektiğini unutmayın.
  5. Lazer uygulanacak alanda sık sık uçuk çıkıyorsa mutlaka doktorunuza söyleyin. Baskılayıcı ilaçlar başlanması gerekebilir.
  6. Bronzlaşmayın. Deri rengi koyulaştığında yanık, leke gibi istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir.
  7. Ağda gibi kılı kökünde çeken yöntemleri lazer epilasyona başlamadan 6 hafta önce bırakın.
  8. Lazer epilasyondan ne beklediğinizi ve yapılacak işlemin beklentinizi karşılayıp karşılamayacağını sorgulayın.

LAZER EPİLASYONLA İLGİLİ YANLIŞ BİLİNENLER

Y: “Lazer epilasyona başlama yaşı 18’dir.”
D: Lazer epilasyon 15 yaşından itibaren yapılabilir. Genç kızlarda ilk adet yaşından 2 yıl sonra hormonlar dengelenir ve 18 yaşını beklemeye gerek yoktur.

Y: “Lazer epilasyon sinirlere , lenf bezlerine, iç organlara zarar verir.”
D: Lazer ışığı, deriye renk veren pigment olan ‘melanin’e odaklanmıştır. Melanin kılda ve kıl kökünde yoğun bir şekilde bulunur. Bu nedenle lazer ışığı seçici olarak sadece bu bölgeye ulaşabilir. Sinir hücreleri, lenf bezleri ve iç organlarda melanin bulunmadığı için ışık bu bölgelere zarar veremez.

Y: “Lazer ışığı kanser yapar.”
D: Lazer ışığı radyasyon gibi kanser riskini arttırmaz.

Y: “Yaz aylarında lazer yapılmaz.”
D: Lazer bronzlaşmış deriye yapılmaz. Eğer yaz aylarında güneş koruyucu kremler kullanılarak ve bir takım tedbirler alınarak bronzlaşma önlenebilirse lazer yapılabilir.

Y: “Lazer ağrısızdır.”
D: Epilasyon amacıyla yapılan lazerde ışık kıl köklerini ısıtarak etki gösterdiği için hafif-orta şiddette bir yanma hissedilebilir. Şiddetli ağrı-yanma hissedilirse oluşabilecek deri yanıklarını önlemek için seansa ara verilmesi ve doz ayarlaması yapılması gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir